NOT: Bu bölüm, Doğru Beslenmeyle İlgili Yanlış Bildiklerimiz kitabımdan alıntıdır:
Tıpkı tek tip egzersiz programlarının her bedene uymayacağı gibi, tek tip diyetler, tipik beslenme piramitleri ve benzeri tek örnek yaklaşımlar da her insana uymayacaktır. Anatomimiz çok benzer olsa da, hücresel seviyede insanlar geniş bir yelpazede dağılım gösterirler. Bu konuda Doktor Williams'ın yazdığı Biochemical Individuality (Biyokimyasal Bireysellik) adlı kitap (1), daha 1956'larda yazılmış olmasına rağmen zamanının çok ilerisinde bir kitaptır:
- Doktor Williams, araştırmalarında yemek borusu çaplarının insanlar arasında 4 misline varan farklılıklarda olabileceğini gösterdi
- Neredeyse yirmiye yakın farklı mide tipi, 6-8 misli fazla yemek alabilme kapasiteleri
- Kalın bağırsağın dışkılama ile ilgili bölümü 7 farklı bölgede bulunabiliyordu
- Protein sentezinden sorumlu pepsin enzimi 0-4300 ünite arasında farklılıklara sahipti
- Tamamen sağlıklı bu bireyler arasında enzim aktiviteleri 10 ila 50 farklı hızlara sahipti
- Aynı diyeti yapıyor olmalarına rağmen tamamen aynı metabolizma hızına sahip iki bireyden birisi diğerine göre 7 misli fazla azot kaybedebiliyordu. (NOT: Azot kaybı protein ihtiyacının ana göstergesidir)
- Kalsiyum gereksinimleri, bireyler arasında neredeyse 5 kat farklılık gösterebiliyordu.
- Bazı aminoasitler (Arjinin gibi) bir kısım insanda elzem değilken, bazılarında dışarıdan alınması zorunlu idi
- Vitamin ihtiyaçları 1 ila 10 misli farklı değerlerde olabiliyordu.
Doktor Williams şu sözlerle devam etmekteydi:
"İnsanoğlunun belki de en büyük mucizelerinden birisi, yemek yeme hikmetidir. Modern bilim henüz gıdayı atomlarına ayırmadan, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ya da enzim denilen kavramlar keşfedilmeden yüzlerce yıl önce insanoğlu bu hikmetin önderliğinde besinleri doğru oranları ile yiyor ve hastalanmıyordu. İnsanlar sadece acıktığında yiyor ve vücutlarına yeterince besin aldıklarında doğal olarak yemeyi bırakıyorlardı. Günümüz doktor ve diyetisyenleri ne yazık ki bu hassas mekanizmayı öğrenmek ya da taktir etmek gereğini duymamaktadırlar"
Eğer obesite ve hastalıklara gerçekten çözüm bulmak istiyor isek, Doktor Williams'ın izinden gidecek daha fazla uzmana ihtiyaç olacak. Pasta kalıbı gibi herkese aynı diyeti, aynı oranlarla, aynı pişirme ve saklama yöntemleriyle, aynı öğün aralıklarında ve zamanlarda vermekle günümüz diyetisyen ve doktorları asıl önemli meseleye bakmayı unutuyorlar. Tıpkı filozof Lucretius'un zamanında söylediği gibi:
"Bir insanın gıdası, bir başkasına zehirdir!"
KAYNAK:
1. Biochemical Individuality, Roger J. Williams, Ph.D. McGraw-Hill Education; 1st Edition, September 1998
Looking for gym workouts? Click: fitness moves
YanıtlaSil