American Journal of Clinical Nutrition "Amerikan Klinik Beslenme Bülteni" bünyesinde yer alan bir meta analizde (araştırmaların araştırması) diyetle alınan doymuş yağlar ile koroner kalp hastalıkları, felç ve diğer kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişki araştırıldı (1). MEDLINE ve EMBASE verilerini tarayarak uzmanlar 21 adet uygun çalışma ve 350 bine yakın katılımcıyı izledi. Sonuçta bahsi geçen hastalıklar ile doymuş yağlar arasında en ufak bir ilişki dahi yakalanamadı. Yaş, cinsiyet ve çalışma kalitesi göz önüne alındığında dahi bu sonucu değiştirmedi.
Ağustos 2015'te British Medical Journal (İngiliz Tıp Bülteni)'nde yayımlanan bir araştırmada ise McMaster Üniversitesi uzmanları tereyağı ve benzeri hayvansal yağlar ile ani ölüm, kalp hastalıkları, felç ve tip-2 şeker hastalığı arasındaki ilişkiyi gözlemledi (2). Uzmanlar, yine bir ilişki yakalayamayınca benzer araştırmalar arasından yaklaşık 50 tanesini bir araya getirip bir sonuç çıkartmaya çalıştı. Tereyağı ve diğer satüre yağlar hiç bir risk oluşturmaz iken, Prof. Dr. Ahmet Aydın hocamızın "sineğin bile konmadığı" diye tabir ettiği endüstriyel nebati yağlar genel ölümlerde %34, kardiyovasküler ölümlerde ise %28 risk artışına işaret ediyordu.
Bütün bu araştırmalara rağmen hala bir çok diyet uzmanı at gözlüklerini takarak sizlere hayvansal gıdalarınızı hep yağsız seçmenizi söyleyecek, yediğiniz satüre yağların miktarının günlük toplam enerjinizin %10'unu geçmemesi gerektiği masalını yutturmaya çalışacak. Siz bu masala kulak asmayın. Asıl uzak durmanız gereken şeylerin; trans yağlar, margarinler, şeker ve un türevleri ile üretilmiş paket gıdalar ve bunlara eklenen katkı malzemeleri olduğunu sakın unutmayın.
Sağlık ve sevgiyle..
KAYNAKÇA:
- http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/535.full
- http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150811215545.htm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder