Geçenlerde yine "akıllı antrenörlerden saçma hareketler" listesine girmeye aday bir egzersiz paylaşımına tanık oldum. Antrenör öğrencisini bir denge aparatının üzerine çıkartmış halat sallatıyordu. Eski bir söz "yargıda yavaş, anlayışta hızlı ol" der, o nedenle önce kendimi yerine koyarak anlamaya çalışıyorum. Yüksek ihtimal hareketin "fonksiyonel" olmasını hedeflemekteydi. Belki de merkez (core) kaslarını daha fazla uyarmak istiyordu. Ya da sırf öğrencinin dengesini bozarak onu daha çok yorma çabasındaydı. Ancak her üç düşünce de herhangi bir bilimsel alt yapısı olmayan ve kazanımda "çelişki" getirecek düşünce yaklaşımlarıdır. Bu "verimsel çelişki"'nin nedenini açıklarken önce yeni yapılan bir araştırmayı örnek olarak paylaşmak istiyorum (1).
Araştırma:
"Sensori-motor (Denge) Çalışmaları Kuvvet Antrenmanlarına Herhangi Bir Katkı Sağlar mı?"
Doktorlar ne amaçladı?
Denge ve propriyosepsiyon konuları son dönemlerin popüler konularıdır. Propriyosepsiyon basitçe postür, pozisyon ve hareketin algılanma becerisidir. Bu beceriyi geliştirme adına yapılan denge egzersizleri, başlangıçta ayak bileği sakatlıkları geçiren atletlerde kullanılmış ve hasbel kadar bir başarı getirmiştir. Ancak önceden ayak bileği sakatlığı bulunmayan bireylerde klasik kuvvet antrenmanları da benzer kazanımları sağlamaktadır. Bu nedenle araştırmacılar, birisi sadece alt gövde kuvvet antrenmanı, diğeri ise alt gövde kuvvet artı denge çalışmaları kombinasyonu halindeki iki farkı antrenman yöntemini kıyasladılar. Şu sonuçlara bakıldı:
- Denge (Force Plate/kuvvet plakasında tek ayak duruşa bakıldı)
- Alt gövde kuvveti (1 RM)
- Kuvvet üretim hızı (RFD)
- Atletik beceri (vertical jump mesafesi)
Testler için kimler kullanıldı?
10 tanesi klasik kuvvet çalışması, 10 tanesi ise kombine çalışma gruplarına dağılmak üzere yaşları 20-22 arasında 20 adet amatör futbolcu ile çalışıldı.
Antrenmanda ne yapıldı?
Denekler, 6 hafta boyunca haftada 2 kere kuvvet çalışması yaptılar. Her iki gurup da 5 set 8 tekrar yapabilecekleri son ağırlık ile Leg Press çalıştı. Ancak sadece kombine gurubu buna ek olarak 30 saniye çalışıp 30 saniye dinlenme şeklinde 5 set üzerinden 4 farklı denge egzersizi yaptılar. Denge egzersizlerinde balance board (denge tahtası) ve futbol topu kullanıldı.
Neler oldu?
Her iki gurupta da:
- Denge eşit gelişti
- Squat jump (dikey sıçrama) eşit gelişti
- Maksimal kuvvet eşit gelişti
- Zirve RFD eşit gelişti
Araştırmacıların yorumu ne oldu?
Normal sağlıklı bireylerde kuvvet antrenmanlarına eklenecek denge çalışmaları, herhangi bir ek fayda getirmemektedir.
Serkan Yimsel'in yorumu:
Bu araştırmadan da görüldüğü gibi bazılarımızın hala alaya alarak baktığı basit bir makine egzersizi Leg Press dahi gelişimde oldukça fonksiyonel olabiliyor. İnsanın temel kuvvetini geliştirmesiyle, tıpkı sağlam bir ağaç kökü gibi dalların oluşmasına (denge, koordinasyon, hız vb) imkan sağlıyor. Gönül isterdi ki bu araştırma ağırlıklı squat egzersizini de kullansaydı. Ancak yine de, testin bu haliyle bile klasik leg press hareketi, sağlıklı bireylerde herhangi bir denge egzersizine ihtiyaç duymadan hem postürel stabilite hem de kuvvet faktörlerini geliştirmede gayet etkili olabiliyor. Dolayısıyla şu çığırından çıkan "fonksiyonel antrenman" modası düşkünlerinin hakiki "fonksiyon" tabirine bir kez daha bakmalarının zamanı çoktan geldi. Kuvvet/kondisyon antrenörü, kuvvet çalıştırır. Futbol antrenörü futbol, basketbol antrenörü basketbol, tenis antrenörü ise tenis teknik ve drilleri çalıştırır. Eğer kuvvet antrenörü, futbolcuyu, basketbolcuyu ya da tenisçiyi ağırlık salonunda sportif drillerin ağırlıklarla karıştırıldığı "şaklabanlıklar" yapmaya başlarsa ne kuvvet gelişir ne de sportif branş!
Gelelim denge aparatı üzerinde yapılacak güç üretimi çalışmaları ile ilgili temel probleme. Yazımın başındaki örneğimizin üzerinden gidersek halat sallama egzersizinin efektif şekilde yapılabilmesi için alt vücut kuvveti sıçramaya yakın bir hızla eğilip doğrulmalı, bu etki de sonradan gövde kasları ile kollara aktarılmalıdır. Bunun yapılabilmesi için bacaklarda üretilecek gücün kaybolmaması gerekmektedir. Ancak bosu ve benzeri denge aparatlarında squat yapıldığında yere temas sağlam şekilde olmadığından eksantrik fazdan konsantrik faza geçişte güç kaybı olacaktır. "Sörf tahtasından zıplanmaz" diye bir fitness atasözü vardır. Bunun literatürdeki adı "stretch-shortening cycle" yani dinamik esnetmede elastik enerji birikimidir. Siz dengesiz bir platformda elastik enerjiyi hiç bir zaman ayağın yere sağlam bastığı bir zemindeki kadar üretemezsiniz.
Dolayısıyla eksik üretilen bir elastik enerji, eksik transfer edilen bir kuvvet demektir. Eğer bacaklar ve merkez kaslar üst vücuda eksik kuvvet gönderiyor ise, aynı performansı vermek isteyen sporcu ya da öğrenciniz sizce nereleri zorlayacak? Hassas omuz kaslarını (rotator cuff) ve boyun omurlarını elbette. Yani başka bir deyişle kişi henüz sakat değilse bile, sakatlanmak için her şeyi yapıyor demektir. Bu yüzden siz siz olun, güç çalışması ile denge çalışmasını bir birine karıştırmayın. Halatınızı ayrı sallayın, Bosu hareketlerinizi ayrı çalışın. Ah Bosu ya da benzeri bir denge aparatınız yok mu? Belki de çok şey kaybetmiyorsunuz!
KAYNAK:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25992657